
KAVIAR OPSKRIFT
KAVIAR PÅ KARTOFFELRÖSTI
KAVIAR PÅ KARTOFFELRÖSTIJeg er vild med kaviar og især den danske model fra stenbidderrogn (eller rettere kvapsoen), når den er i sæson. Lad nu være med at købe de her små glas i supermarkedet. Ned til din lokale fiskehandler, når rognen er i sæson. Her er en...
FISKETATAR
FISKETATARHer hjemme er vi vilde med tatar, derfor er det oplagt at lave en tatar af rå fisk. Vi har ofte lavet ceviche der også er lavet på rå fisk, det smager skønt. I en ceviche er der gerne fuld smæk på chili, korender, lime og andet godt. I denne opskrift på...
KAVIAR
Det danske svar på den eksklusive spise kaviar kommer fra fisken med det knap så luksuriøse navn kvabsoen. I butikkerne sælges rognen ganske vist som stenbiderrogn, men det er altså hannen, der hedder stenbider og hunnen, der hedder kvabso. I det tidlige forår trækker kvabsoen ind mod kysterne for at gyde sin rogn, og det er derfor også i de tidlige forårsmåneder, du kan nyde godt af den danske delikatesse.
Skal, skal ikke… Det sidste års tid har stenbiderrogn fået meget medieopmærksomhed. Interessen for den delikate rogn er vokset, men det er bestanden desværre ikke. Derfor er der i 2024 sat kvote på fiskeri af stenbider og kvabso for at værne om bestanden. Det er fiskeristyrelsen, der udsteder kvoterne, som er lavet på baggrund af en bestandsvurdering fra forskere og biologer. Ud fra disse tal laver man en vurdering af, hvor meget det er ansvarligt at fiske for stadig at opretholde en bæredygtig bestand.
Kvoten vurderes hvert år og kan i nogle tilfælde opfiskes i løbet af kort tid. Når en kvote er opbrugt, er det altså ulovligt at fiske den pågældende art, indtil der bliver frigivet en ny kvote. Så når fiskehandleren sælger danske kaviar fra stenbideren, så er de fanget inden for den kvote som biologer og forskere har vurderet er ansvarligt for at opretholde bestanden. Det kan samtidig være, at kvoten ser helt anderledes ud til næste år.
Vil man ikke spise rogn fra de danske stenbidere/kvabsoen, så kan man jo spise den smukke sorte kaviar fra støren eller den svenske specialitet løjrom, der stammer fra fisken heltling eller siklöj. Begge dele kan fint bruges i opskrifterne her. (Uddrag fra bogen Havet som spisekammer)