FISKERKONENS OPSKRIFTER

– Livet skal leves en bid af gangen –

JOMFRUHUMMERE

PASTA MED JOMFRUHUMMERE

PASTA MED JOMFRUHUMMERE

PASTA MED JOMFRUHUMMERHALERHüttemeier lavede for en del år tilbage "Forelskede hummerhaler" en ret der efterhånden er blevet en klassiker. Vi laver ofte en lignende ret med pasta istedet for ris, da jeg er lidt af en pasta lover. Retten er nem at lave, mættende og så...

læs mere
FLAMBEREDE JOMFRUHUMMERE

FLAMBEREDE JOMFRUHUMMERE

FLAMBEREDE JOMFRUHUMMEREJeg er født og opvokset på en lille ø i Kattegat, nemlig på øen Læsø. Den største indtægtskilde på øen er eksport af jomfruhummeren. Da jeg kommer fra en fisker familie, og senere hen i livet også er blevet gift med en jomfruhummerfisker, kan...

læs mere
TILBEREDNING AF JOMFRUHUMMERE

TILBEREDNING AF JOMFRUHUMMERE

TILBEREDNING AF JOMFRUHUMMERETilberedning af jomfruhummere er nemt og enkelt. Jomfruhummeren kan bare så meget, den kan koges, steges og spises rå. Den mest enkle og nok også mest anvendte måde at tilberede jomfruhummere på, er ved ganske enkelt at koge dem. Men...

læs mere
FLAMBEREDE JOMFRUHUMMERE M. RAMSLØG

FLAMBEREDE JOMFRUHUMMERE M. RAMSLØG

FLAMBEREDE JOMFRUHUMMERE M. RAMSLØGLige nu står ramsløg i fuld flor rundt omkring i de danske skove. De har en god mild smag af hvidløg og passer godt til hummere, fordi de ikke overdøver helt så meget som hvidløg kan gøre. Samtidig er det enormt hyggeligt at gå en...

læs mere
PAELLA MED SKALDYR

PAELLA MED SKALDYR

PAELLA MED SKALDYRHer får du min opskrift på skaldyrs paella , som er fyldt med god smag og lækre råvarer. Paella er en klassisk spansk risret, som varieres på et utal af måder. Der er mange meninger om hvad en ægte spansk paella er.  Her er min opskrift, som er med...

læs mere
JOMFRUHUMMERE PÅ GRILL M. HYLDEBLOMST

JOMFRUHUMMERE PÅ GRILL M. HYLDEBLOMST

JOMFRUHUMMERE PÅ GRILL M. HYLDEBLOMSTFindes der noget bedre end en dansk sommeraften, himlen er blå og fuglene synger. En af de der aftner hvor man kan sidde ude hele natten, og hvor det aldrig rigtigt bliver mørkt. Kølig hvidvin i glasset og jomfruhummere på grillen,...

læs mere
HUMMERBISQUE FRA “SMAGEN AF KATTEGAT”

HUMMERBISQUE FRA “SMAGEN AF KATTEGAT”

HUMMERBISQUEI nogle år har vi nu afholdt Smagen af Kattegat, hvor børn – unge og deres familier kunne få en smagsprøve på livet som fisker. Med en sejltur på havet i Henriks kutter og bagefter en tur i køkkenet og eksperimentere med jomfruhummere. Vi har mødt en helt...

læs mere
JOMFRUHUMMERE OVER BÅL

JOMFRUHUMMERE OVER BÅL

JOMFRUHUMMERE OVER BÅLMad samler mennesker, det er der vist ingen tvivl om. Denne sommer har Jacob Clausen fra Clausen´s fiskehandel i Aarhus rejst rundt i Danmark for at besøge de danske fiskere, til en snak om fiskeriet og de gode råvarer fiskerne hver dag lander i...

læs mere
HUMMERHOTDOG

HUMMERHOTDOG

HUMMERHOTDOG - LOBSTERROLLHummer hotdogs også kendt som Lobster rolls stammer fra USA, en luksusudgave af den klassiske hotdog. Hummer hotdogsene her er lavet med jomfruhummere, de kan selvfølgelig også laves med sorthummer. Hummer hotdog er en nem lille  forret,...

læs mere

JOMFRUHUMMERE

Som fiske datter på Læsø en lille ø i Kattegat, er jeg flasket op med jomfruhummere. Hummerne var hverdag og derfor heller ikke noget jeg har sat særlig meget pris på.

Med årene har jeg lært at sætte mere pris på denne fantastiske spise, og har de seneste år også udforsket de mange muligheder der er i jomfruhummeren.

Jomfruhummeren kan bare så meget, den kan spises rå, stegt, kogt og flamberet. Selvom jomfruhummeren er en eksklusiv spise og ligger i den dyre ende, så er der flere af opskrifterne hvor der kun skal bruges nogle få jomfruhummere pr. person for at lave et fantastisk måltid mad. Så prøv det, livet skal leves en bid af gangen.

Jomfruhummer fiskeri

Jomfruhummere fanges året rundt i de danske farvande, højsæsonen ligger i august – september. Over  80 % af de jomfruhummere der bliver fanget i Danmark bliver eksporteret til udlandet. Det er især lande som Spanien, Italien og Frankrig der er glade for den høje kvalitet de danske fiskere kan levere. Når hummerne fanges, sorteres de i størrelser, efterfølgende bliver de pakket på is. Inden for kort tid landes de enten på auktion eller direkte til indkøber, hvor de efterfølgende sendes ud til videre salg, nogle sælges ferske og andre fryses ind og sælges.

I Danmark fanges jomfruhummere med bundtrawl som er den mest benyttede type fiskeri i Danmark. Bundtrawl med trawldøre (også kendt som trawlskovle). Når der fiskes med trawldøre, sænkes to døre ned på havbunden. Trawldørene har til formål at holde fiskenettet udspilet, når fiskekutteren sejler frem. Mange tror, at disse trawldøre graver sig ned i havbunden og pløjer bunden op, dette er ikke tilfældet. Trawldørene glider let hen over havbunden og har kun til formål at holde nettet udspilet. Trawlet, som fisken fanges i, fungerer som en pose, og i mange tilfælde er der monteret hjul på den forreste del af trawlet. Således ruller selve trawlet altså hen over havbunden. Når fiskekutteren trækker trawlet efter sig, ryger fangsten ind i nettet og kan efterfølgende hives ombord på fiskekutteren.

I Danmark fiskes langt størstedelen af den fisk og jomfruhummere, der fanges med bundtrawl. Det vil være løgn at påstå, at bundtrawl ikke påvirker havbunden, men når der fiskes med bundtrawl, så er det oftest på en gold mudret sandbund. Fiskerne benytter ikke bundtrawl på stenrev, da dette vil ødelægge trawlredskabet, da trawlskovlene ikke fungerer som en gravko, der kan pløje sig ned i havbunden.

I Danmark bruges bundtrawl primært i det demersale fiskeri. Det er den type fiskeri, hvor fiskeren fanger forskellige arter af spisefisk og skaldyr. Og når der fiskes efter hummere eller rejer på dybt vand, er det stort set altid denne metode, der benyttes. Faktisk trawles der kun på relativt små områder. I 2022 blev hele 80% af havbunden i de indre danske farvande IKKE påvirket af trawlfiskeri.

Bundtrawl skal dog ikke forveksles med bomtrawl, som er den metode mange hollandske fiskeskibe benytter. De hollandske bomtrawlere er med jævne mellemrum blevet udskældt blandt danske fiskere, da hollænderne ofte benytter redskaber, der er væsentligt tungere og ofte gør langt større skade på havbunden, end den type bundtrawl som de danske fiskere benytter. Som nævnt indledningsvist er bundtrawl ofte udskældt for at påvirke havbunden negativt. Men i debatten om bundtrawl er det vigtigt at huske på tre ting:

1: Desto mindre modstand fiskeren har fra de trawldøre(skovle) der holder nettet udspilet, desto mindre brændstof bruger han på sit fiskeri. Og jo mindre brændstof, der bruges på fiskeriet, desto større bliver fortjenesten. Derfor arbejdes der hele tiden på at optimere fiskemetoden, så trawlskovlene har så lidt berøring med bunden som overhovedet muligt.

2: Fiskekutterne sejler ikke rundt på kryds og tværs og påvirker hele havbunden. Fiskerne holder sig oftest til faste fiskepladser, hvor der har været fisket i flere generationer. Disse fiskepladser er kendetegnet ved, at der er mudret sandbund, og det er dermed begrænset, hvor stor skade trawldørene kan gøre på bunden.

3. Trawlfiskerne får ofte skyld for at ødelægge stenrev, hvor fiskene yngler. En trawl er primært lavet af net og bliver trawlen slæbt hen over en stenet bund eller koralrev, er trawlen skadet totalt, hvilket ikke falder i fiskerens interesse.

FISKERKONENS OPSKRIFTER er en mad blog, med fokus på fisk og skaldyr af Rikke Stjerne. Her finder du hverdagsvenlig inspiration til at få mere fisk og skaldyr ind i den travle hverdagen.

Havet er fyldt med smag...

Fiskerkonen aka: Rikke Stjerne
Tlf: 21829972
mail: rikke@r-stjerne.dk
web: r-stjerne.dk

FØLG MED HER