FRITEREDE BRISLINGER
Brislinger også kaldet skarpsild er i Danmark mest brugt som industri fisk, der bliver brugt til blandt andet fiske olie, og foder til mink ( ja, der var engang)
Men snyd ikke dig selv for at springe ud i at spise Brislingen, vores børn spiser med stor fornøjelse stegte brislinger. Brislingerne er bedst når de er mellem 7-12 cm. Smagen ligner silden, bare mere mildt.
Snack til 4 personer
Tilberedningstid: Ca. 15 min.
400 g. brisling, tobis el. smelt
1 æg
1 dl. mælk
200 g. rugmel
salt + peber
1 l. olie – el. friture
Chilimayo*
Brislinger hører under det vi i Danmark betegner som industri fisk. Men det er en skam kun at anvende fisken til fiskeolie og dyrefodder. I syden spises lignende arter med velbehag, så det er blot at komme igang.
Hvis du bruger brislinger eller tobis skal hovedet samt indvolde skæres af, smelt er så lille fin en fisk at du nemt kan spise det hel, – Ja, hoved, hale, ben altså det hele!
Sådan gør du
Skyl fiskene i vand. Slå ægget ud i en skål og rør det sammen med mælk, vend fiskene heri. Bagefter vendes de i rugmel, bland gerne lidt salt og peber i rugmelet.
Varm olie op i en gryde eller brug en friture. Fritér fiskene i 5-7 minutter til de er sprøde, ta` dem op på fedtsugende papir og drys lidt salt over.
Server de små banditter med en god chili eller ramsløg mayonnaise og en kold øl.
Kære Rikke Stjerne. Jeg har et problem med de brislinger. På nettet kan jeg kun finde brisling til hunde. Ingen fiskemand har hidtil kunnet skaffe mig dem friske. Hvordan skaffer du brisling?! Vh Gorm Madsen
Hej Gorm
Undskyld det sene svar. Brislinger er heller ikke nemme at få fat på. Der bliver fanget mange her hjemme, men kun som industri fisk – altså til produktion af blandt andet fiskeolie. Der er ikke tradition for at spise dem som de er, ærgerligt! Jeg køber dem direkte hos en industrifisker. Så min anbefaling er at du skal blive ved med at spørge hos fiskehandleren, eller hvis du møder en industrifisker. Hvis de bliver efterspurgt nok, kan det jo være at fiskebutikkerne en dag får mod på at sælge dem. Det bedste hilsner Rikke
Røgede brislinger i olivenolie fås i et par varianter i bla Føtex. Små glas (100g) fra Riga Gold, så de enkelte brislinger er dog små ca. 7 cm lange. Men i min optik perfekt ovenpå fx en æggemad.
Hej Kent.
Jeg har også prøvet de røgede brislinger, og som du selv nævner helt perfekte på en æggemad. Jeg håber man i fremtiden for øjnene op for de så lækre fisk i Danmark, så de ikke allesammen sender som fiskeolie.
De bedste hilsner Rikke
Jeg har købt – frosne – i Lidl.
Tak for tippet! Der er faktisk flere der har fortalt mig at de kan købes i Lidl. Så er det jo nemt at prøve opskriften af 🙂
Dbh. Rikke
Jeg søger også efter friske brislinger hos fiskehandleren.
Coop havde en artikel i samvirke for at få os til at spise denne delikatesse, men det blev ikke fuldt op på det med fisken i butikkerne. Det er lykkedes mig at købe dem i Lidl frosne, men det var en engangsforestilling.
Jeg bruger den til kryddersild.
Brisling kan også købes hos Meny Hellerup
Brislinger i 5 kg poser på frost køber jeg i Lidl
Vh
Preben S
Hej Preben
Så er det bare igang, med 5 kg. er der nok til et par dage 🙂
Dbh. Rikke
Kan tit fås i lidl frosne, de har osse sardiner og små markreler frosne
Hej Peder
Tak for tippet! Så er det jo nemt at teste opskriften 🙂
Dbh. Rikke