
HVORDAN FANGER MAN JOMFRUHUMMER?
– Fra hav til middagsbord
Jomfruhummere er en af de mest eftertragtede skaldyr i danske farvande, de lever især i Kattegat og Skagerrak, hvor de lever på blød, leret eller mudret havbund. De fanges primært med trawl, en metode, der er tilpasset for at beskytte både bestanden og havmiljøet.
Fangstmetoden
Jomfruhummere lever i små huler på havbunden og kommer frem for at finde føde.
“Kun når jomfruhummeren bevæger sig op af hullerne i jagten på føde, kan den fiskes, og det sker kun på bestemte tidspunkter af døgnet og på året.
At vide hvornår kræver både erfaring og en » god næse « hos den enkelte fisker, men en række faktorer kan påvirke, om der er udsigt til gevinst. Havstrømmens styrke på havbunden, vindens styrke og retning, om det er høj- eller lavvande, tiltagende eller aftagende måne, og så med den lille finesse at hummerne bestemt ikke »er fremme« på de samme fiskepladser på samme tid. Man kan ikke bare kigge i kalenderen. Det ene år er ikke som det andet.” ( Gregers Jacobsen – Bogen: Havet som spisekammer)
Fiskerne bruger bundtrawl, som består af et net, der trækkes langs havbunden. For at minimere påvirkningen anvender danske fiskere ofte skånsomme trawlredskaber med gummiruller, der får nettet til at glide over bunden uden at ødelægge den.
For at sikre bæredygtigt fiskeri er trawlene udstyret med sorteringsriste eller sorteringspanel, som gør det muligt for små hummere og uønskede fisk at slippe ud. Dette sikrer, at kun de voksne jomfruhummere bliver fanget, hvilket hjælper med at bevare bestanden.
Fra hav til forbruger
Når jomfruhummerne er fanget, sorteres de hurtigt efter størrelse og kvalitet, hvorefter de enten sælges friske eller sendes videre til eksport. Danmark er kendt for at levere nogle af de bedste jomfruhummere på markedet, og de er særligt eftertragtede i både det danske og internationale køkken.
Hvert år bestandsvurdere jomfruhummeren på lige fod med andre fisk og skaldyr af ICES der ud fra deres vurderinger kommer med de kvoter som fiskerne må fiske efter. Disse kvoter er altså med til at regulere fiskeriet så der hele tiden er en bæredygtig bestand. Takket være kvoterne, moderne og skånsomme fiskemetoder kan vi fortsat nyde jomfruhummeren som en vigtig del af dansk gastronomi, samtidig med at vi sikrer, at havets ressourcer bevares for fremtiden.